nl

Een woonkamer restylen doe je zo

Wil je jouw woonkamer graag restylen, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Wij hebben 5 belangrijke tips voor je om in een handomdraai een volkomen nieuwe sfeer te creëren in je woonkamer. Benieuwd hoe? Lees dan vooral verder!

Kies je stijl
Om ervoor te zorgen dat je gehele interieur past binnen één stijl is het maken van een moodboard een perfecte houvast! Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om per ruimte een andere stijl te kiezen. Als je dat doet, maak je dus per ruimte een ander moodboard. Instagram en Pinterest zijn tegenwoordig dé bronnen van inspiratie voor je interieur. Zo voorkom je dat je bij het interieurshoppen items koopt die misschien toch niet helemaal binnen de stijl passen die je voor ogen had. Door de basis neutraal te houden, kun je met woonaccessoires gemakkelijk weer een nieuwe stijl creëren!

Kies je kleur
De meeste woonstijlen hebben een vast kleurenpalet. Dit is meer een houvast voor jezelf. Kijk goed welke kleuren mooi bij elkaar passen. Houd je bijvoorbeeld van een mix van botanisch en industrieel? Dan weet je dat je veel groen in huis zal hebben en gebruik maakt van zwart in staal of in de kozijnen. Het schilderen van een wand kan al een echte game-changer zijn. Hierdoor verandert de hele sfeer in je woonkamer. Betrek de kleuren die je op het oog hebt dus ook zeker in het moodboard om te kijken of dit past bij de stijl!

Grote schoonmaak
Nadat je de stijl en de kleuren hebt bepaald kan de grote schoonmaak beginnen. Waarschijnlijk heb je een aantal meubels waar je erg aan gehecht bent, zoals je eerste dure bank of dat kastje dat je van oma hebt gekregen. Toch is het goed om eens kritisch te kijken naar spullen die weg kunnen om de verandering in je kamer te realiseren. Wat heb je écht nodig en wat kan er eventueel weg? De sfeer in de kamer verandert direct als de kamer goed is opgeruimd én je krijgt weer ruimte voor nieuwe items! Nog een tip is om accessoires te groeperen. Dit oogt ook net iets rustiger. Maak leuke setjes en combineer met hoogtes voor een speels resultaat. 

Verander de opstelling
De bank is een prominent meubelstuk in de woonkamer. Het kan helpen om eens met deze grote meubelen te schuiven. Hierdoor kun je al een hele andere sfeer krijgen. Ben je nog niet tevreden? Dan kun je ook eens kijken naar een ander model bank. Misschien staat een hoekbank wel beter in je interieur? Of is het juist handiger om een driezitter te plaatsen met twee fauteuils? Vind je het lastig om hier een juiste keuze in te maken? Room108 helpt je graag bij het maken van deze keuzes! 

Finishing touch
Zodra je de juiste stijl, kleuren en opstelling hebt bepaald en de ruimte helemaal schoon is, kun je het plaatje compleet maken! Check of alles past binnen de stijl die je in gedachten had en of je kamer nu minstens net zo mooi is als je moodboard. Nee? Dat betekent dat je een goede reden hebt om nog een keer te gaan shoppen en het een en ander toe te voegen! Ja? Dan is je missie geslaagd!