nlbe

HOE ONDERHOUD JE EEN VELVET BANK?

Velvet, ook wel velours genoemd, is een typisch jaren ’90 trend die weer helemaal terug is. Naast dat deze stof ontzettend populair is in de mode, is de trend ook steeds vaker te zien in het interieur. De velvet stof straalt veel luxe uit door de glans. Daarnaast is velvet erg zacht en stijlvol. Gekozen voor een velvet bank? Wij geven je tips voor het onderhoud!

Velvet
Velvet is helemaal terug van weggeweest. Deze bijzondere stof dateert al uit de 15e eeuw en is inmiddels weer een enorme trend. Een velvet bank geeft luxe in het interieur en een aangenaam zacht gevoel. Maar hoe houd je deze stof in top conditie? Met de juiste aanpak is dat makkelijker dan je misschien denkt.

Verzamel materialen
Niets is vervelender dan een vlek op je velvet bankstel. Haal daarom de juiste materialen in huis voor het onderhoud van de bank. Je hebt de volgende materialen nodig: absorberende doeken, emmer water, kom, stofzuiger, mild afwasmiddel zonder bleek, haardroger en een fluwelen borstel.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen bij een vlek. Hierdoor hecht de vlek minder snel aan de stof. Maak gebruik van een absorberende doek en dep deze voorzichtig op de vlek. Druk niet te hard. Soms is lauwwarm water al voldoende om de vlek te reinigen. Dep vervolgens met een schone, absorberende doek op de vlek totdat deze verdwijnt. Wrijf niet te hard, wanneer je dit doet kunnen de vezels van de stof kapotgaan.

Gebruik eventueel een föhn om de vlek versneld te drogen. Houd daarbij genoeg afstand (10 cm) van de bank zodat de stof niet verbrandt. Is de velvet bank droog? Borstel dan de stofsoort in één richting na met een fluweelborstel.

Ken het materiaal
Velvet is geen gewone stof. De stof bestaat uit rechtopstaande vezels die afgesneden zijn. Naast de momenteel erg populaire synthetische variant kan velvet gemaakt worden van katoen of zijde. Typerend aan velvet is de kleurverandering als je met je hand over de stof aait. Hierdoor krijgt deze stof een prachtige kleurendynamiek die zorgt voor de luxueuze uitstraling.

Wekelijks onderhoud
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een velvet bank raden we je aan om deze luxe stoffen wat extra aandacht te geven. Zuig met een stofzuiger het vuil van de bank en borstel de bank na met een zachte fluweelborstel. Hierna ziet de bank er weer als nieuw uit! Let er wel op dat je het speciale voetje van de stofzuiger gebruikt en de stofzuiger op een laag toerental laat draaien. Om ervoor te zorgen dat de glans zo mooi blijft, kun je de stofsoort het best na verloop van tijd professioneel laten reinigen met behulp van een steamer.

Loungebank Carmen - Room108

Op de foto: Hoekbank Carmen

Ben je nog op zoek naar een velvet bank? Bekijk onze collectie hoekbanken. Deze banken zijn allemaal te verkrijgen in velvet stof! Of wil je meer inspiratie op doen met betrekking tot een velvet bank? Lees dan ‘Woontrend: Velours en fluweel’.